BİZİ TAKİP EDİN
NDT,NDT açılımı nedir?, NDT yöntemleri nelerdir?, NDT cihazı nedir?, NDT uzmanı ne demek?, Tahribatsız Muayene Ürünleri, Endüstriyel Tahribatsız Muayene Cihazları, Tahribatsız Muayene (NDT) Nedir?, Penetrant, manyetik partikül, manyetik partikül testi, penetrant testi, Kırmızı penetrant, Floresan penetrant, yoke, manyetik yoke, manyetik test cihazı, uv lamba, Penetrant testi, Manyetik parçacık testi, kalınlık ölçüm cihazları, kalınlık ölçer, ultrasonik kalınlık ölçüm, sertlik ölçüm cihazı, bilyalı sertlik ölçer, sertlik ölçer, çatlak testii, Penetrant, Penetrant Test, Sıvı Penetrant, PT, Penetrant Muayenesi, Kırmızı Penetrant, Görünür Penetrant, Tip 2 Penetrant, Florışıl Penetrant, Floresan Penetrant, Sıvı Penetrant Testi, Çatlak Testi, Çatlak Sıvısı, Çatlak Bulucu, Level 2 Penetrant, Havacılık Penetrantı
Anasayfa  /  Blog  /  NDT'nin Yakın Tarihi
NDT'nin Yakın Tarihi

NDT'NİN YAKIN TARİHİ

NDT -bir diğer ad ile Tahribatsız Muayene- incelenmek istenilen malzemenin ya da parçanın bütünlüğüne ve iç yapısına zarar vermeden, malzeme yüzeyindeki ve içerisindeki hata ve süreksizliklerin tespiti için uygulanan muayene türlerine verilen genel addır. Bu yazımızda NDT’ nin yakın tarihine göz atacağız.
İkinci dünya savaşı ile birlikte, kusursuza yakın üretimin önemi ortaya çıkmıştır. Bu dönem sonunda artan üretim daha fazla test ekipmanı ve test yöntemi ihtiyacını doğurdu. Dolayısı ile bu dönem sonunda birçok teknik ve yöntem geliştirilmiştir. Endüstriyel uygulamada ilk uygulanan NDT tekniğinin tarihi net olarak ifade edilememekte ve X-Işını ile yapılan muayeneler ilk olarak kabul görmektedir.
Radyografi Testi (RT)
1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen; kendi adı ile de anılan Röntgen / X-Işınları’ nı buldu ve bu çalışmaları ile Nobel fizik ödülünü almıştır. O zamanlar endüstriden ziyade tıbbın böyle bir yönteme ihtiyacı vardı. Endüstriyel anlamda X-Işınları’ nın kullanımı için 1930’lu yılların beklenmesi gerekmekteydi. Bu yıllarda Richard Seifert ilk erken dönem X-Işınları ile muayene tekniklerini bazı medikal ekipmanları modifiye ederek geliştirdi ve başarı ile kullandı. Bu gelişim ile birlikte kaynak enstitüsü ile bazı iş birlikleri yaptı. Dünya çapında ses getiren bu çalışmalar zamanla Seifert’e Siemens ve C.H.F. Müller gibi rakipler ortaya çıkardı. Siefert’ in şirketi bugün hala global bir firma altında varlığını sürdürmektedir.
Radyografi testi sadece X-Işınları ile değil Gamma Işıması yapan radyoaktif izotoplar ile de gerçekleştirilmektedir. Radyoaktivite ile ilgili ilk çalışmaları Uranyum ile Marie Curie yapmış ve bu çalışmalar neticesinde Pierre Curie ve Henri Becquerel ile birlikte Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. X-Işınları tekniğinde olduğu gibi bu izotoplar medikal alanda kullanılmıştır. Seifert’in X-Işınları ile yaptığı çalışmalara eş zamanlı olarak Gamma-Işınları’ nı Rudolf Berthold ve Otto Vaupel kaynaklı parçalar üzerinde kullandılar.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İtalya'da Arturo Gilardoni, Danimarka'da Drenk ve Andreasen X-ışını ekipmanları ve Almanya’da Kurt Sauerwein taşınabilir izotop kaplarını geliştirdi. Günümüzde birçok X-Işını jeneratörü ve radyoaktif izotop (genellikle İridyum, Selenyum, Kobalt) üreten şirket mevcuttur.
Manyetik Partiküller ile Test (MPI-MT)
Manyetik Partikül testi esasen Radyografi muayenesinden çok daha önce gerçekleştirildi. 1868 yılında S.M Saxby ve 1917 yılında William Hoke, silah namlularındaki çatlakları manyetik belirteçlerle bulmayı başardılar. Gerçek anlamda Manyetik Partikül testi Victor de Forest ve Foster Doane 1929 yılının sonunda gerçekleştirdiler. Kurmuş oldukları şirket, bugün hala Manyetik Partikül ve Penetrant testi ürünleri konusunda en bilinen üreticilerden biridir.
Avrupa anakarasında ise ilk olarak İtalyan Giraudi ‘’Metalloscopio’’ adını verdiği cihazı ile Manyetik Partikül testini gerçekleştirdi. Almanya'da Berthold ve Vaupel kaynaklı parçalara Manyetik Partikül tekniğini uyguladılar. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eski bir Seifert çalışanı olan Wilhelm Tiede, manyetik parçacık sarfları üretmek üzere Güney Almanya'da kendi şirketini kurdu. 1950’lerin sonunda ise manyetik kuru toz üretimi yapan firmalar pazara girdi ve günümüzde onlarca manyetik parçacık testi ürünlerinin üretimini gerçekleştiren şirket vardır.

 

Penetrant Testi
19.yüzyılın ikinci yarısında, demiryolu birleşenleri için ‘’yağla-kireçle beyazlat’’ olarak adlandırabileceğimiz bir uygulama yapılmaktadır. Bu yöntemde bileşen, yağ içerisine daldırılır sonrasında fazla yağ süzdürülür ve yüzeye tebeşir ya da kireç uygulanır ve böylelikle ilkel denilebilecek penetrant testi gerçekleştirilmiş olur.
İkinci dünya savaşı ile birlikte hızla büyüyen havacılık endüstrisi manyetik olmayan hafif metallere geçiş yapar. Bundan dolayı birbirinden bağımsız olarak ABD’de ve Avrupa’da birkaç üretici floresan ve kırmızı penetrant üretimine başlarlar.
Ultrasonik Test
Ultrasonik muayene, diğer tekniklere göre nispeten daha geç kabul görmüştür. Tarihte ilk olarak Chilowski ve Langevin ultrasonik ses dalgalarını kullanarak, Birinci Dünya Savaşı sırasında denizaltıları ultrasonla tespit etmek için geliştirmeye başladılar. 1929'da Sokolov, döküm parçaları test etmek için ultrason kullanmayı önerdi. İkinci dünya savaşı dönemlerine gelindiğinde ise plakalardaki laminasyon ve inklüzyonların tespiti gerekli hale geldi ve bilinen PT,MT ve RT yöntemleri ile bu istek karşılanamamaktaydı. Eş zamanlarda ABD’de, Birleşik Krallık’ta ve Almanya’da birbirinden habersiz Floyd Firestone, Donald O. Sproule ve Adolf Trost ultrasonik ses dalgaları ile muayene teknikleri üzerine çalışma yaptılar. 1950’li yıllara gelindiğinde ise Karl Deutsch osiloskop alanında çalışan Josef Krautkrämer birbirlerinden bağımsız olarak ultrasonik muayene cihazları geliştirirler ve hala bugün bile rekabetleri devam etmektedir.

Bugün NDT alanında sayıları yüzlerle ile ifade edilen şirketler faaliyet göstermektedir. Endüstriyel olarak üretilen parçaların kalitesini artırma yolunda, hala müşterilerinin yararına güçlü bir rekabet altında çalışmaktadırlar.

X