BİZİ TAKİP EDİN
NDT,NDT açılımı nedir?, NDT yöntemleri nelerdir?, NDT cihazı nedir?, NDT uzmanı ne demek?, Tahribatsız Muayene Ürünleri, Endüstriyel Tahribatsız Muayene Cihazları, Tahribatsız Muayene (NDT) Nedir?, Penetrant, manyetik partikül, manyetik partikül testi, penetrant testi, Kırmızı penetrant, Floresan penetrant, yoke, manyetik yoke, manyetik test cihazı, uv lamba, Penetrant testi, Manyetik parçacık testi, kalınlık ölçüm cihazları, kalınlık ölçer, ultrasonik kalınlık ölçüm, sertlik ölçüm cihazı, bilyalı sertlik ölçer, sertlik ölçer, çatlak testii, Penetrant, Penetrant Test, Sıvı Penetrant, PT, Penetrant Muayenesi, Kırmızı Penetrant, Görünür Penetrant, Tip 2 Penetrant, Florışıl Penetrant, Floresan Penetrant, Sıvı Penetrant Testi, Çatlak Testi, Çatlak Sıvısı, Çatlak Bulucu, Level 2 Penetrant, Havacılık Penetrantı
Anasayfa  /  Blog  /  Duplex - Çift Telli Penetrementre Neden ve Nasıl Kullanılmalıdır?
Duplex - Çift Telli Penetrementre Neden ve Nasıl Kullanılmalıdır?

DUPLEX – ÇİFT TELLİ PENETREMETRE NEDEN ve NASIL KULLANILIR?

Dijital radyografi sistemlerinin netlik ve görüntü algılama performanslarının - yarı gölge, temel uzamsal çözünürlük gibi - değerlendirilebilmesi için geleneksel türdeki tel ve delikli penetremetreler yeterli olamamaktadır. Dijital sistemlerin görüntü kalitelerinin ve netliklerinin belirlenmesi hususunda yapılan araştırmalar sonucu, bir takım tel çifti içeren görüntü kalitesi belirteçlerinin gerekli ihtiyaçları karşılayacağı ortaya çıkmıştır. Ardından, Çift telli – Duplex Penetremetre olarak adlandırılan bu görüntü kalite belirteçleri EN462-5, ASTM E2002 ve ISO 19232-5'te standartlaştırılmıştır.

ISO 17636-2 Dijital Radyografi Standardına göre görüntü kalitesi; SRb (Temel Uzamsal Çözünürlük) ve SNRn (Normalize edilmiş sinyal-gürültü oranı) aracılığıyla kontrol edilir. Normalize edilmiş Sinyal-Gürültü Oranı (SNRn) aşağıdaki bağıntı ile bulunmaktadır.

SNRnormalized= SNRmeasured x 88,6µm / SRb

Bu bağıntıdaki SRb değeri; Çift Telli penetremetre ile ölçülmektedir. ISO 17636-2, SRb'yi belirlemek için elde edilen çift telli penetremetre görüntüsü üzerine çizilecek 21 piksel genişliğinde hat profilinin kullanılacağını belirtirken, ASTM E2597, SRb'yi belirlemek için dubleks telli penetremetrenin genişliğinin %60'ı kadar (veya daha fazlasının) ortalama profilin kullanılacağını belirtir. Çizilen profil çizgisi üzerindeki her bir piksele denk gelen piksel yoğunluğuna göre grafik oluşturulur.

Profil üzerindeki her bir % batma (%dip) değeri hesaplanır ve bu batma değeri %20’nin altında kalması durumunda ilgili tel çifti o görüntünün Temel Uzamsal Çözünürlüğü’ nü belirler. Bu ilgili tel çiftine tabloda karşılık gelen SRb değerine göre yukarıdaki bağıntıda yerine konularak normalize SNR (SNRn) hesaplanabilir. Günümüzde bu işlemler dijital görüntü değerlendirme yazılımlarında otomatik olarak yapılabilmektedir.

SNR hesaplaması ise 20x55 piksellik ölçüt alanı (ROI-Region of Interest) ile yapılmaktadır. Ölçüt alanının 20 piksellik kenar boyutu sabit tutulması koşulu ile 55 piksellik kenar kullanıcı isteğine göre uzatılabilmektedir. ROI bölgesi içerisinde kalan piksellerin değeri standart değerden saptıkça SNR değeri düşecektir.

Duplex – Çift Telli Penetremetre’ nin test alanına yerleşimi de doğru değerlendirme yapılabilmesi adına oldukça önemlidir. Hare etkisini azaltmak ve örnekleme frekansını artırmak için duplex-çift telli penetremetre 2-5o’lik açı ile yüzeye yerleştirilmelidir.

Çift telli – Duplex Penetremetre ve diğer radyografi görüntü kalite belirteçleri konusunda KOWOTEST firması ile iş birliği yapmaktayız. Aşağıdaki bağlantıdan sizlere sağlayabileceğimiz çift telli penetremetre çeşitlerine göz atabilirsiniz.

X